Уикенд в Солун

Уикенд в Солун

Този път няма да публикувам рецепта, но пак ще има хапване. Няма и да по рецепта на мама, но пък пак ще е вкусно. 🙂

Малко преди Коледа с Боян си направихме уикенд екскурзия до Солун. Искахме да отидем на някое сравнително близко място и все пак нещо различно. Всъщност аз бях ходила преди 2-3 години и много ми допадна, и исках да заведа и него.

Нямахме никакъв план само едно резервирано Airbnb и потеглихме…

Няколко неща, които трябва да знаете, ако и решите да отидете до там:

Пътят от София е около 5 часа и се пътува се по магистрала.

Цените на самостоятелните апартаменти в центъра са около 25-50 евро на вечер, но за тази цена не очаквайте лукс. Нашият малък  апартамент беше в точно в центъра на 10 мин. пеша от Бялата кула. Няма да ви пускам линк към него, тъй като не беше точно това, което очаквахме.

Хапването – ейто тук веднага споделям двете места, на които вечеряхме и за нас бяха страхотни попадения.

Първото е Αγιολί

Ресторантът се намира на улицата срещу брега и съответно има уникална гледка. Разделен е на две части – риба и паста. Ние разбира се, избрахме частта, където се предлага риба. Горещо препоръчвам панираните калмари и гръцката салата. Принципно, това са основните неща, които обичам да похапвам в Гърция, но в този ресторант бяха изключителни. Цялата ни поръчка дойде са около 15 мин, а ние бяхме много прегладняли. Също така хората от персонала бяха много мили. Да не забравите да си оставите място за десерт. 🙂


 

Второто е Marea sea spirit

Този ресторант също е в центъра на Солун, но е малко по-навътре в уличките. Честно казано, този ресторант ми хареса повече, въпреки, че цените са една идея по-високи от тези на първия. От храната препоръчвам…всичко, което опитахме. Тарама, октопод и озро паста със скариди. Отново страхотно обслужване!

 

 

Ако искате да продължите вечерта, което си е направо задължително – бар Butler.

 

Ако искате нещо за хапване по път, докато обикаляте…няма смисъл да препоръчвам нищо. Навсякъде има прочутите гръцки пекарни, които предлагат всякакви вкусотии.

 

 

За забележителностите няма да ви казвам нищо, освен да се похваля, че и аз се снимах от Бялата кула. И това е място, на което си заслужава да отидеш, главно заради гледката. 🙂 Само вмъквам, че вътре е направено като музей, но за съжаление всичко е само и единствено на гръцки език. Така че ако не знаете гръцки, направо се качете най-горе.

Това беше от мен. 🙂Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *